Selepas Setahun Tanpa Konsert dan Pertunjukan, Aktiviti Industri Kreatif Kini Dibolehkan Semula di Malaysia

-

Kerajaan telah mengumumkan bahawa aktiviti di bawah industri kreatif, termasuk siaran langsung, akan dibenarkan mulai 10 Mac (Rabu) di kedua-dua kawasan perintah kawalan pergerakan bersyarat dan pemulihan, dengan SOP yang ketat.

Acara langsung merangkumi program rasmi pemerintah, program televisyen, muzik, tarian, teater, komedi muzik, acara budaya, dan juga siaran langsung.

Menteri Kanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, acara langsung dengan kehadiran penonton – 50% kapasiti premis di kawasan MCO bersyarat dan kehadiran mengikut ukuran premis di kawasan MCO pemulihan – akan dibenarkan.

Pra-pendaftaran atau penjualan tiket hendaklah dilakukan secara dalam talian, sementara jarak fizikal antara penonton sekurang-kurangnya 1.5m. Jarak fizikal antara pemuzik, artis dan penari sekurang- kurangnya 2m.

“Makanan dan minuman harus dipesan lebih awal dan dibungkus. Penganjur juga wajib menyampaikan pesanan khidmat masyarakat daripada pemerintah tentang COVID-19 sebelum dan sesudah acara atau program,” kata Ismail pada pengumuman jam 5 petang, Selasa (9 Mac).

Penggambaran di luar di kedua negeri MCO bersyarat dan pemulihan, di sisi lain, juga akan dibenarkan dan tertakluk kepada SOP, katanya – sambil menambah bahawa persembahan di ruang istirahat hotel juga diberi lampu hijau dengan kapasiti hanya 50% yang dibenarkan.

Baru-baru ini, Kementerian Komunikasi dan Multimedia mengemukakan masalah tersebut kerana MCO telah menyebabkan kehidupan sekitar 300,000 orang terjejas. Banyak pemain industri gembira dengan pengumuman baru-baru ini sementara ada yang berhati-hati dengan cabaran baru.

“Kami merasa sangat lega kerana kebanyakan organisasi seni dan penganjur acara berada di titik permulaan … kami kini mempunyai peluang untuk bertahan sepanjang mimpi buruk ini dan memulakan jalan menuju pemulihan,” kata pengasas bersama KLPac, Datuk Faridah Merican.

“Kami berterima kasih atas pengumuman ini. Sejujurnya, kami takut seni itu akan ketinggalan. Sekarang, kita dapat membuka semula dan orang-orang di teater dapat kembali bekerja,” kata Datin Jane Lew Siew Ting, pengasas DPAC.

Pemilik LIVE Fact, Mak Wai Hoo menyatakan bahawa, “Sepanjang tahun menunggu dan sekarang akhirnya berakhir. Tidak ada kegembiraan tertentu kerana cabaran dan cobaan baru baru saja bermula.”

Panggung Sari, Istana Budaya pula kini bersedia membuka pintu untuk mengalu- alukan kehadiran penonton yang sekian lama merindui dendangan merdu suara dan lagu, gah gubahan muzik serta indahnya lenggok tari warisan kita.

Inilah barisan Pengurusan Tertinggi Istana Budaya yang akan memastikan keunggulan seni persembahan negara di pentas Panggung Sari, Istana Budaya.

Industri seni persembahan negara kembali akan disemarakkan!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

LANGGANI BULETIN KAMI

IKUTI KAMI

Berita Terkini

Melaka elections – a repetition of the Sabah 2020 elections?

The Melaka State Assembly was dissolved on October 4th,...

Bring Back The “Human” In All Of Us

WE live life doing repetitive tasks, habitual actions and...

Suatu erti merdeka

“Merdeka! Merdeka! Merdeka!” Menyahut seruan merdeka kali ini terasa amat...

Pakatan Harapan Harus Mulakan Rundingan Kerusi Untuk PRU15

Beberapa bulan sebelum PRU14, keempat-empat parti dalam gabungan Pakatan...

berita berkaitanuntuk anda
di bawah