Budaya Pertukaran Norma Tahun Masihi

-

Sorakan tahun baru! … tidak begitu pantas.

Seperti yang kita semua ketahui, 2020 adalah PLOT TWIST terbesar yang belum pernah dilihat di dunia. Sebilangan besar daripada kita mesti menyaksikan jam menyerang tengah malam dan bunga api naik…

Memikirkan ia akan menjadi seperti tahun-tahun lain. Tetapi jika ada satu perkara yang tidak mungkin benar adalah… “Sebilangan besar masa dalam hidup anda hanya akan berkembang apabila anda tidak mempunyai pilihan lain.” Anda hanya akan membuat perubahan apabila itu satu-satunya jalan keluar.

Dan itulah sebenarnya 2020.

Tetapi ketahuilah bahawa kita tahu, kita mesti melakukan LEBIH BAIK.

Sekiranya anda mengikuti saya, anda akan sering mendengar saya bercakap mengenai kaedah ‘Harapan dan berdoa’. Nah, teka apa? Masih ada orang yang duduk di sekitar, hanya berharap dan berdoa atau perkara-perkara untuk kembali menjadi ‘normal’,

Bagaimana jika ini adalah perkara baru kita? Sekurang-kurangnya untuk seketika.

Saya ingin berkongsi dengan anda 7 pelajaran hidup terbaik saya dari tahun 2020 supaya anda dapat maju dalam perniagaan, keluarga, hubungan dan kejayaan serta kesejahteraan anda secara keseluruhan.

7 Pelajaran Teratas dari tahun 2020

# 1: Anggapkan bahawa krisis ini kekal

Sekiranya anda masih berharap dan menunggu perkara kembali seperti semula … kemungkinan anda tidak membuat perubahan. Perkara ini ada di sini untuk kekal. Sekalipun ia pergi, ia akan lama dari tempat kita sekarang. Setelah dunia terkunci dan saya menyedari bahawa acara langsung akan berhenti sekian lama (atau selamanya), kami menyusun semula keseluruhan model perniagaan kami mengenai apa yang berlaku. Apabila keadaan di sekitar kita berubah, kita mesti MENYESUAIKAN DIRI dan BERUBAH.

 # 2: Perniagaan mesti ada: Proses penjualan dalam talian & mekanisme penghantaran dalam talian

Konsert? Gig? Pelancaran? Ini hanya beberapa aktiviti perniagaan yang tak terhitung jumlahnya yang kini terhapus seketika akibat krisis. Dan saya akan mempermudah anda. Sebab mereka hilang ke udara adalah kerana mereka tidak mempunyai proses penjualan dalam talian atau mekanisme penghantaran dalam talian, atau kehilangan salah satu

Pada awal bulan Mac 2020, saya berada di Indonesia hanya beberapa minggu dari acara konsert Anthrax Live in Malaysia langsung yang dibatalkan dan ditangguhkan pada saat-saat terakhir ketika negara menutup sempadannya. Nasib baik, saya dan pasukan keluar tepat pada waktunya tetapi apa yang berlaku seterusnya terluka seperti celaka. Kami membatalkan acara, mengembalikan wang kepada semua orang dan kehilangan 6 angka dalam satu hujung minggu. Sekiranya itu tidak mencukupi, syarikat yang berhutang dengan kami pada masa itu juga tidak dapat membayar kami menjadikannya semakin teruk.

Pada masa itulah ia menyerang saya, acara fizikal langsung akan MATI DAN HILANG. Sudah berakhir. Satu-satunya cara perniagaan saya bertahan dan berkembang, adalah jika kita membawa semua orang dari luar talian ke dalam talian.

# 3: Main untuk Menang

Ketika dewasa, anda mungkin pernah mendengar guru atau ibu bapa anda mengatakan kepada anda ” Cukup lakukan yang terbaik, itu yang penting ”. Kembali ke bulan Januari 2020, saya mula mengambil bahagian dalam mewujudkan gabungan sebuah koperasi untuk menyokong gerakan AL FARABI BAND (salah satu band kegemaran saya), yang seterusnya melancarkan muzik video mereka ”Formmula ft Sam Cromok” diikuti “New Empire”. Mereka melawan arus genre muzik nasyid yang biasa didengarkan. Kami hampir berada di pentas muzik APEC selepas menjadi duta World Startup Festival sebelum wabak melanda dunia.

Bukan untuk memukul tanduk saya sendiri tetapi, TOOT TOOT. Kami belum menang dan menduduki tempat pertama di hati para peminat menentang semua orang yang mengambil bahagian dalam peraduan industri itu. Dan ini benar-benar bermula dengan pemikiran ini,

”Jangan lakukan yang terbaik, lakukan apa sahaja yang diperlukan ”.

Apabila anda bertekad untuk melakukan sesuatu, lakukanlah. Itulah satu-satunya cara anda akan berjaya dan menjadikannya bernilai.

# 4: Pilih antara membiarkan masa terburuk meruntuhkan anda ATAU membentuk anda

Roda kehidupan adalah seperti itu. Kadang-kadang kita berada di puncak dan pada masa lain kita mencapai tahap paling bawah. Pasti, kami tidak berkongsi perjuangan yang sama tetapi intinya adalah … semua orang berjuang. Persoalannya, adakah anda akan membiarkan masa-masa buruk itu meruntuhkan anda? Atau adakah anda akan menggunakannya untuk memacu dan membentuk anda menjadi versi terbaik diri anda? Kedengarannya klise tetapi tidak mungkin lebih benar.

Dalam penerbangan dari Indonesia ke Malaysia, saya hanya membayangkan yang terburuk. Di kepala saya berfikir, ” Jadi acara ini dibatalkan. Sempadan semakin hampir. Virus sedang tersebar. Apa maksudnya ini? ’’ Saya tahu bahawa sebahagian besar perniagaan kita tidak lama lagi akan terjejas.

Tetapi teka apa? Tahun 2021, dan kami berjaya sampai ke sini. Bersama-sama, saya dan pasukan telah tampil lebih kuat dari sebelumnya pada tahun 2020. Semuanya datang untuk menyesuaikan diri dan tidak membiarkan faktor luaran mengalahkan anda. Seperti kata pepatah, ” Jika ada kemahuan maka ada jalannya ”. Sentiasa yakin bahawa anda akan mencari jalan keluar.

# 5 Serangan, jangan berundur

Ketika bencana melanda, apa yang dilakukan oleh kebanyakan orang? Kebanyakan orang … bersembunyi. Mereka berundur kerana itu dilihat sebagai bentuk perlindungan. Tetapi kadang-kadang, anda mesti menyerang.

Pada tahun 2020 ketika kebanyakan perniagaan dan syarikat menyusut atau ditutup … pasukan saya berkembang dan berkembang. Kami terus menyewa dan meningkatkan perniagaan kami walaupun apa yang berlaku. Tanyakan pada diri sendiri, di mana bahagian kehidupan anda boleh menyerang?

# 6 Tekan Jeda

Julai adalah ketika pemerintah di Malaysia mula membenarkan pergerakan minimum. Ini adalah ketika keluarga dan rakan-rakan dapat bertemu lagi setelah tiga bulan dikurung. Bagi saya sendiri (dan saya yakin untuk kebanyakan), inilah ketika kami belajar menghargai kehidupan.

Kadang-kadang kita begitu terperangkap dalam mengejar impian, tujuan dan cita-cita kita sehingga kita lupa bahawa hidup ini bergerak. Melihat begitu banyak nyawa yang hilang tahun ini, jarak antara orang yang dikasihi kerana sekatan perjalanan … itu benar-benar melanda saya.

Saya menyedari bahawa kadang-kadang, saya perlu meletakkan telefon saya, kerja saya … dan menghabiskan masa berkualiti dengan mereka yang paling penting bagi saya. Siapakah orang yang paling penting bagi anda? Bilakah kali terakhir anda memberi perhatian penuh kepada mereka? Tekan butang jeda dan hadir pada masa ini.

# 7 Jangan bersiap untuk masa ini, persiapkan seumur hidup anda untuk saat itu

Pada akhir tahun 2020, saya telah melakukan banyak webinar, acara maya dan video jualan. Satu- satunya sebab saya dapat melakukannya adalah kerana saya ingin menaikkan permainan saya. Mengetahui siaran langsung tidak akan kembali sebentar, saya telah membina sebuah studio yang penuh dengan kamera, peralatan dan semua yang anda bayangkan supaya saya dapat membawa acara saya dalam talian.

Sama ada anda pemilik perniagaan atau pekerja 9-5, tidak kira apa yang anda lakukan dalam hidup… tanyakan pada diri sendiri, ” Apa kemahiran baru yang saya kembangkan? ” Atau ” Apa yang boleh saya lakukan dengan lebih baik atau berbeza?”

Telah diketahui bahawa masa depan perniagaan adalah dalam talian, namun, banyak perniagaan menganggap perkara itu tidak diingini dan berkata, ” Kita akan online suatu hari nanti ”. Dan sayangnya bagi mereka, suatu hari nanti datang tanpa amaran. Pasti, kita tidak selalu dapat mengawal apa yang berlaku di sekeliling kita atau kita. Tetapi adakah anda sanggup meninggalkan masa depan anda untuk nasib? Atau tuah? Bagaimana jika nasib hanya persiapan yang memenuhi peluang?

(Tunggu Sambungan seterusnya)

Jadi sekarang anda lebih tahu, LAKUKAN lebih baik.

Semoga anda semua yang terbaik pada tahun 2021!

Trivia:

Prof Piko telah menerajui Virtual Concert pertama di Malaysia dengan Pentas Aksi pada pelancaran album I’M Singles tahun 2011. Kini sebagai rakan penyiar utama untuk GIGZ Global.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

LANGGANI BULETIN KAMI

IKUTI KAMI

Berita Terkini

Melaka elections – a repetition of the Sabah 2020 elections?

The Melaka State Assembly was dissolved on October 4th,...

Bring Back The “Human” In All Of Us

WE live life doing repetitive tasks, habitual actions and...

Suatu erti merdeka

“Merdeka! Merdeka! Merdeka!” Menyahut seruan merdeka kali ini terasa amat...

Pakatan Harapan Harus Mulakan Rundingan Kerusi Untuk PRU15

Beberapa bulan sebelum PRU14, keempat-empat parti dalam gabungan Pakatan...

berita berkaitanuntuk anda
di bawah